+32 14 65 53 30
Toekomststraat 1 - 2381 Weelde

ENI

ENI, voorheen AGIP is een wereldspeler, actief in meer dan 70 landen, met productie units in Livorno en Gava (It).


Terug naar smeermiddelen

Op zoek naar specifieke informatie over onze smeermiddelen?

Onze smeermiddelen: Een overzicht Morris Lubricants VRC Lubricants

ENI motoroliën

ENI I-Sigma

Voor zware dieselmotoren heeft ENI het I-SIGMA assortiment ontwikkeld, waaronder de I-SIGMA TOP, I-SIGMA PERFORMANCE en I-SIGMA UNIVERSAL.

ENI I-SIGMA smeermiddelen kunnen met zekerheid worden gebruikt voor de maximale olieverversingstermijnen, zoals aanbevolen door de fabrikant met behoud van hun oorspronkelijke prestaties.

Uiteraard beschikken we met ENI over de nodige ´official approvals´ voor o.a. Volvo, Mercedes-Benz, M.A.N., Scania, …

Informeer naar de productlijn die het best bij uw bedrijf past. Of gebruik de ENI smeermiddelenadviseur om uw keuze te maken.


ENI I-Sint

Voor personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen ontwikkelde ENI het gamma I-SINT.

Het juiste smeermiddel uitkiezen is van groot belang voor een goed werkende motor, omdat het de motor beschermt en de prestaties kan verbeteren. Na zorgvuldig en langdurig onderzoek heeft ENI de smeermiddelenlijn I-Sint ontwikkeld, die speciaal is afgestemd op de behoeften van uw motor.

Het ENI I-Sint assortiment omvat synthetische, semi-synthetische en minerale oliën, die precies zijn afgestemd voor een optimale werking van uw motor. Dankzij de zorgvuldige selectie van de grondstoffen en een nauwkeurige afweging van alle componenten hebben de ENI I-Sint producten alle testprotocollen en kwalificaties doorstaan die op het hoogste niveau zijn vastgelegd door organisaties en autofabrikanten.

Door het gebruik van de modernste additieven en de lage viscositeit van de motoroliën vindt er minder wrijving plaats in uw motor, waardoor de auto minder uitstoot en voldoet aan de EU richtlijnen met betrekking tot uitlaatgas emissie.

Informeer naar de productlijn die het best bij u past. Of gebruik de ENI smeermiddelenadviseur om uw keuze te maken.


ENI I-Ride

ENI I-Ride, high-tech motorolie voor 2-wielers met top prestaties als minimum.

Motoren van motorfietsen werken vaak onder extreme omstandigheden, zodat een smeermiddel van uiterst hoge kwaliteit essentieel is voor betrouwbare prestaties. De motor temperatuur van motorfietsen en scooters is, mede door het hoge toerental, in het algemeen hoog, waardoor het smeermiddel thermisch hoog belast wordt. Voor deze veeleisende voertuigen heeft ENI Research daarom I-Ride ontwikkeld, een lijn smeermiddelen met uitstekende eigenschappen.

ENI I-Ride omvat een breed scala van motoroliën, welke een soepele werking van uw motorfiets/scooter garandeert. Voor de motor is het van belang dat motorolie bij lage temperatuur voldoende vloeibaar is, zodat u meteen na de start al met een gerust hart aan de gashendel kunt draaien. Doordat de motor minder olie bevat, terwijl de temperatuur door het hogere toerental veel verder oploopt, is motorolie in een 2-wieler onderhevig aan een veel zwaardere belasting dan in een personenauto.

De betrokkenheid van ENI bij de MotoGP World Championship heeft het mogelijk gemaakt om de producten te testen onder de zwaarste omstandigheden op tal van racecircuits over de hele wereld. Mede hierdoor is ENI een bewezen pionier en is het merk synoniem aan voortdurende ontwikkeling met behulp van de nieuwste motortechnologie. ENI werkt samen met merken zoals Gilera, Scarabeo, Moto Guzzi en Derbi. Tevens heeft ENI speciale smeermiddelen ontwikkeld in samenwerking met Piaggio en Aprilia Racing.


Nuttige links ENI motoroliën

 • Smeermiddelenadviseur
  Hier kan u zoeken op merk, type en model van uw voertuig om het juiste smeermiddel te kiezen.
  Smeermiddelenadviseur
 • ENI Vrachtwagen (I-Sigma)
  Volledig overzicht van alle smeermiddelen voor uw vrachtwagen.
  ENI I-Sigma brochure
 • ENI Personenwagen (I-Sint)
  Volledig overzicht van alle smeermiddelen voor personenwagens.
  ENI I-Sint brochure
 • ENI Motorfiets (I-Ride)
  Volledig overzicht van alle smeermiddelen speciaal ontwikkeld voor motoren en scooters.
  ENI I-Ride brochure
 • ENI Agri
  Volledig overzicht van alle smeermiddelen speciaal ontwikkeld voor landbouw en aannemerij
  ENI Agri brochure

ENI transmissie oliën

ENI is vertegenwoordigd in deze sector met een compleet producten gamma inclusief smeermiddelen geschikt voor de grote belasting van de machines en producten voor de meest moderne automatische en automatische versnellingen in auto's, smeermiddelen voor landbouwmachines. Transmissieoliën kunnen werken in de motoren, tandwielen en koppelomvormers van de moderne scooters. Auto transmissieoliën omvatten handgeschakelde versnellingsbakolie, automatische versnellingsbakolie (ATF – Automatic Transmission Fluid) en differentieel oliën. De prestaties van transmissie olie is gestandaardiseerd sinds 1950 met de introductie van MIL-L-2105 (Amerikaanse militaire specificatie), en pas aan het begin van 1960 door API (American Petroleum Institute), met de introductie van GL (Gear Lubricant) specificaties. Er zijn geen Europese specificaties; de bouwers hebben de neiging om interne specificaties, op basis van test uitgevoerd op originele onderdelen, te gebruiken. De transmissieolie technologie evolueert naar synthetische formules, in verband met de neiging van de bouwers om transmissie-olie te beschouwen als fill-for-life olie.

Overzichtstabel ENI transmissieoliën

ENI Industrie

Industriële smeermiddelen worden in een grote verscheidenheid van apparatuur en toepassingen gebruikt.  Dit omvat alle types van producten bestemd voor de smering van industriële machines zoals hydraulische systemen, turbines, compressoren, kogellagers, open en gesloten versnellingsbakken, leibanden, pneumatische gereedschappen en industriële transmissies. Van al deze categorieën, vertegenwoordigt hydraulische olie het grootste aandeel. Gewoonlijk bevatten deze hydraulische vloeistoffen anti-slijtage additieven om slijtage van pompen tot een minimum te beperken. Over het algemeen is de toevoeging van additieven in industriële smeermiddelen, behalve voor producten met speciale toepassingen, niet zo hoog (maximum 5%), maar de balans tussen verschillende additieven om sommige speciale prestaties te leveren is fundamenteel. Gezien de chemische/fysieke eisen van deze producten, worden de belangrijkste criteria van industriële smeermiddelen gespecificeerd in ISO/DIN standaards. Verder hebben fabrikanten van onderdelen of machines hun eigen specifieke eisen (EATON VICKERS, DAVID BROWN, DENISON, ALSTHOM, SIEMENS enz.) welke aanvullende tribologische laboratorium testen voorschrijven (bv wrijving en slijtage) of testen die praktijk condities simuleren. Industriële smeermiddelen zijn óók een mengsel van zorgvuldig  uitgezochte componenten, basis-oliën en “additieven‘ , welke samengevoegd kunnen worden om het gebruiksgedrag te kunnen bepalen, zowel in termen van prestatie als van een langere levensduur.

Brochure ENI Industrie

ENI vetten

Vetten worden gebruikt voor smering en bescherming van mechanische machines  als een alternatief voor vloeibare smeermiddelen, daar waar weinig ruimte is of als er problemen ontstaan door het wegdruppelen waardoor het moeilijk is om olie te gebruiken. Vet wordt soms voortdurend toegepast (in de ijzer en staalindustrie) terwijl het in andere gevallen gebruikt wordt voor levenslange werking (kogellagers of kleine verloopstukken). Het juiste product kiezen is hoogst complex en wordt het beste gedaan met behulp van een technisch advies van een expert, omdat er veel factoren zijn die afhangen van de manier  waarop een product functioneert en het effect heeft op de machine die gesmeerd wordt. ENI is een van de hoofdproducenten van vetten en heeft een groot assortiment producten die in de behoeften van zowel  de industriële als de automotieve sector voorzien.

ENI beschikt over een uitgebreid gamma smeervetten, gaande van traditionele multipurpose vetten, calciumvetten tot lithiumcomplexvetten, smeervetten met toevoegingen (MOS2), teflonvetten, etc…dit in diverse NLGI klassen.

ENI Antivriesmiddelen

ENI’s koelvloeistoffen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van personenauto’s tot motorfietsen, van vrachtwagens tot bouwmachines en van industriële tot scheepsmotoren. Wat zijn de functies van een koelvloeistof? In zowel automotive als industriële toepassingen wordt de koelvloeistof gebruikt om warmte van de interne verbrandingsmotor naar de radiator te transporteren, waar de vloeistof door middel van luchtstromen wordt gekoeld. Het hele jaar door neemt koelvloeistof de bescherming tegen bevriezen en koken op zich, waarbij het tevens corrosie vermijdt die de prestaties en de levensduur van de motor kan beïnvloeden. Hoe onderscheiden koelvloeistoffen zich? Om te voldoen aan de vereisten van elke toepassing biedt eni een compleet assortiment koelvloeistoffen met verschillende basisvloeistoffen en verschillende corrosie remmende technologieën. De warmteoverdrachtseigenschappen en bescherming tegen bevriezing/koken worden vooral bepaald door de basisvloeistof (MEG/MPG). Corrosiebescherming wordt vooral bepaald door het type en niveau van corrosieremmers (organisch vs mineraal). Producten zijn verkrijgbaar als concentraat of ready mix.

Overzicht antivriesproducten ENI

ENI Marine

ENI heeft een lange geschiedenis in de scheepvaart sector. Dankzij al de technologische kennis is er een speciale productlijn van ENI scheepvaart producten voor elk type boot zowel voor kleine buitenboordmotoren, recreatievaart, jachten, binnenvaart, vissersboten als voor grotere schepen die op minder geraffineerde brandstoffen varen.
Het assortiment omvat technologische geavanceerde smeermiddelen: cilinder oliën, systeem oliën, transmissie oliën, hydraulische oliën, vetten en andere vloeistoffen voor on-board hulpwerktuigen.
Alle ENI scheepvaart producten zijn ontwikkeld met aandacht voor het milieu en zijn daarom zeer milieuvriendelijk.

Brochure ENI Marine

ENI Extendor (Procesoliën - Basisoliën)

Rubber proces oliën (RPO’s) zijn speciale producten, die gebruikt worden bij de verwerking en fabricage van rubber mengsels. Zij worden geproduceerd in geselecteerde raffinaderijen, die beschikken over specifieke productiefaciliteiten voor het verkrijgen van paraffinische oliën en bewerkte aromatische oliën.
ENI is, dankzij haar raffinaderij in Livorno (It), één van de belangrijkste rubber proces oliën producenten in Europa. Geselecteerde, hoog aromatische ruwe aardolie en andere speciale grondstoffen worden in speciale installatie verwerkt om procesoliën van hoge kwaliteit te produceren, geschikt voor de fabricage van rubberproducten. Gedurende de afgelopen jaren zijn in de productie-units van de Livorno raffinaderij verbeteringen en moderniseringen doorgevoerd om de kwaliteit en kwantiteit van deze speciale producten te verbeteren en daarmee te voorzien in veilige procesoliën, die het productenportfolio van ENI verder completeren en opwaarderen.

Procesoliën kunnen een verschillende rol spelen afhankelijk van de toepassing gedurende de productiecyclus van elastomeren en rubbers:

 • Proces ondersteunend, waar zij de oplossing en vermenging van rubber met andere componenten (pigmenten, toevoegingen, roet, e.d.) mogelijk maken;
 • "Extender" olie, waar zij het versnijden van rubber verbeteren zonder de fysische eigenschappen te veranderen en de kosten van het rubbermengsel verminderen.

ENI heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van verbeterde procesoliën ter ondersteuning van de rubber- en bandenindustrie. Voor welke behoefte of toepassing dan ook kan door ENI de beste oplossing geleverd woorden dankzij de volledige reeks van procesoliën, zoals:

 • Paraffinische oliën: geschikt voor de productie van licht gekleurde rubbers, waar kleur- en een hoge oxidatie-stabiliteit worden vereist
 • Veilige aromatische oliën: geschikt als "extender" olie bij de productie van rubbers en fabricage voor banden en andere rubberproducten.

ENI rubber procesoliën bieden de hoogste karakteristieken en prestaties:

 • Hoge stabiliteit met een relatief hoge ongevoeligheid voor verhardingsmiddelen
 • Opvallende compatibiliteit met rubber en rubber mengsels. De graad van compatibiliteit speelt een centrale rol in het bijstellen en controleren van olie migratie en kristallisatie en helpt daarmee het exsudatie-fenomeen (zweten) te minimaliseren/voorkomen zonder de karakteristieken of kleur van het mengsel te veranderen
 • Laag vluchtigheid, zowel gedurende de hoge temperatuur productiefase als tijdens opslag van het eindproduct
 • Passend viscositeits- en plasticiteitsgedrag om vermenging en oplossing van vulstoffen en de bewerkbaarheid van elastomeren mogelijk te maken.


Basis olie

Basisoliën vertegenwoordigen het voornaamste component van smeermiddelen. Het eindproduct kan 70% tot 99% basisolie bevatten. De kwaliteit van basisoliën is nauw verbonden met het type ruwe olie en met het gebruikte proces. De basisoliën kunnen van verschillende aard zijn:

 • Mineralen: mix van koolwaterstoffen, verkregen uit ruwe olie door een conventioneel raffinageproces of door een standaard hydrogenerings werkwijze. Producten van een andere viscositeit binnen het destillatie proces  worden "cuts" genoemd. Het aantal "cuts" en de relatieve viscositeit eigenschappen zijn afhankelijk van de fabrikant en het type proces. De volgende oliën worden normaliter geproduceerd: een zeer vloeibare stock (SN 80 ÷ 100 of spindel) / een vloeibare stock (SN 125 ÷ 170 meestal 150) / een medium stock (SN 350 ÷ 600) / een BrightStock (BS 150 ÷ 200)
 • Niet-conventionele basisoliën: destillaten verkregen uit aardolie voorraad door algemene raffinage en chemische / fysische nabehandeling (HC methode)
 • Synthetische basisoliën: alle basis types verkregen door middel van synthetische processen. Verkregen door middel van oligomerisatie en hydrogenering van alkenen, deze zijn van een hogere kwaliteit dan HC producte
Brochure ENI Extender